Het grillsås med Spångbergs saltgurka
2 gula lökar hackas och brynes i stekpanna
2 Spångbergs saltgurka hackas och brynes tillsammans med löken
Tillsätt:
4 msk tomatpuré
3 tsk fransk matsenap
1 tsk soya
1/4-1/2 tsk piri i tomat (obs starkt!)
3 dl vispgrädde
Koka ihop alltihop och krydda ev. med salt och peppar.
(Piri piri kan ersättas av Tabasco.)
Gurka med honungssmak
Tillsätt 1 msk rinnande honung (kör i microugnen) och rör om i en burk creme fraiche (men helst Smetana om Du hittar).
Skär den mjölksyrade gurkan i bitar och doppa i såsen.
Gott som aperitif med öl eller snaps. Kan även serveras till olika maträtter
Rödbetssoppa på Riga-vis
650g rödbetor (färska)
2 medelstora potatisar
1 rotselleri (100-150gr)
2 lökar
1 liter grönsaksbuljong
Koka grönsakerna mjuka i buljongen. Ta upp grönsakerna ur buljongen och kör dem kokta i mixer till en puré.
Tillsätt litet av buljongen efter hand.
Blanda slutligen resten av buljongen med grönsakspurén.
Värm och smaka av med lite salt och peppar.
Servera ev. med gräddfil eller creme fraiche, ev. med riven pepparrot.
Lille Skutts morotskaka
5 deciliter rivna morötter
2,5 deciliter hackade valnötter
3 ägg
2,5 deciliter strösocker
1,5 deciliter matolja
1 tesked vaniljsocker
3,5 deciliter mjöl blandat med
1,5 tesked bakpulver
1 tesked bikarbonat
1 tesked kanel
(0,5 tesked muskot)
florsocker
ströbröd till formen
Sätt ugnen på 180 grader, smörj bregott i formen, ströa skorpsmulor (ströbröd) i bregottet. Riv morötterna och hacka valnötterna. Häll ägg och socker i en stor skål och vispa fluffigt. Häll i oljan och vaniljsockret och blanda samman. Rör i de rivna morötterna och de hackade valnötterna.
Blanda mjöl och bakpulver. Häll det i smeten tillsammans med bikarbonat, kanel (och muskot).
Blanda samman. Häll smeten i bakformen.
Grädda mitt i ugnen i 35 till 40 minuter. Testa med en trästicka att kakan är färdig. Stickan ska inte bli smetig. Ta ut kakan. Låt den svalna några minuter. Lägg på en tallrik och vänd den upp och ner. Strö lite florsocker över den.
Nu är den klar att mumsa i sig.
(Extragott för den som gillar det är vispgrädde till)